Participants

Xavier Basagaña

Doctor en bioestadística per la Universitat de Harvard. Va treballar com a professor investigador adjunt al Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL) i actualment és professor de recerca associat a ISGlobal. Coordina el projecte europeu de ciència ciutadana CitieS-Health, sobre medi ambient i salut urbana, i lidera el projecte ATENC!Ó, que investiga si la contaminació de l’aire pot afectar l’atenció dels estudiants de secundària.

Samira Benini Allaouat

Artista interdisciplinar fascinada per les tecnologies i coneixements antics que presenten les noves aplicacions contemporànies. També està interessada en la filosofia DIY i maker, en qüestionar estereotips, comportaments i sistemes socials assumits, en explorar noves vies de deformació i combinació d'elements i en investigar i assajar solucions senzilles de baixa tecnologia (low-tech) per a construir un futur més resilient.

Amb 25 d'anys d'experiència en l'art urbà radical i en el disseny d'imatges en moviment, el seu mitjà preferit és la ciutat. L'espectre de la seva pràctica artística és molt ampli. En l'àmbit internacional, ha treballat en nombroses i variades performances, exposicions, projectes editorials i esdeveniments, sota diferents pseudònims i també de forma anònima. És artista resident del CCCB a través del projecte europeu S+T+ARTS “Repairing the Present” amb el projecte Geo-Llum, per crear una escultura luminescent amb electricitat produïda per bactèries.

David Bravo

Arquitecte. Des de l'any 2003, col·labora amb el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) en el desenvolupament del Premi Europeu de l'Espai Públic Urbà, del qual és responsable de continguts i secretari del Jurat, i recentment ha treballat per a l'Ajuntament de Barcelona com a responsable de l'estratègia contra la gentrificació. Ha comissariat el cicle de conferències Adéu al cotxe! Com alliberar Barcelona del vehicle privat? a la Sala Beckett, així com l'exposició Piso Piloto (2015) sobre el dret a l'habitatge i a la ciutat (CCCB - Museu d'Antioquia de Medellín, Colòmbia). Ha dirigit per a la televisió pública espanyola (RTVE) el documental Europa Ciudad (2012), sobre la vigència del model europeu de ciutat, i també ha col·laborat en la publicació del llibre Europe City: Lessons from the European Prize for Urban Public Space (Lars Müller Publishers, 2015). Ha impartit classes al Màster de Ciutat i Urbanisme de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), al postgrau d'Art i Espai Públic de l'Escola Superior de Disseny ELISAVA i al Màster d'Arquitectura i Cultura Urbana Metropolis. És col·laborador habitual de la revista d'arquitectura Diagonal i escriu també per a altres mitjans.

Carolyn Daher

Especialista en Salut Pública, és l’actual coordinadora de la Iniciativa de Planificació Urbana, Medi Ambient i Salut a l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). La seva recerca es basa en entendre com el disseny urbà pot afectar la salut de la població.

Elizabeth Diago

Doctorada en bioquímica i biologia molecular. Ha treballat al Departament de Salut de la ciutat de Nova York com a gestora del programa de preparació del sistema sanitari de la ciutat per fer front a emergències sanitàries relacionades amb patògens especials i resistències a antibiòtics, i ha participat activament en la resposta a la COVID-19- Actualment treballa a ISGlobal com a gestora del programa de Preparació i Resposta a Crisis Sanitàries, on coordina i promou activitats i investigacions que ajudin la societat a estar preparada per respondre a diverses crisis sanitàries.

Sònia Hernández

Formada a l’Escola Sert - Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i a l’ETSAB, Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona. És assessora en arquitectura i salut en entitats com ara la Generalitat de Catalunya o el COAC. És directora del Postgrau d’arquitectura i salut de l’Escola Sert i tutora del Màster en bioconstrucció de l’IEB. Publica regularment en premsa especialitzada, com ara la revista EcoHabitar, on té una secció pròpia. És la coordinadora del Grup de Treball i Salut del COAC. Al capdavant de l’estudi Arquitecturasana.com, investiga i crea espais saludables, eficients, passius i vius.

Maria Ptqk

Comissària, crítica i investigadora cultural. Doctora en Investigació Artística i Premi Extraordinari de Doctorat (UPV-EHU). Treballa en el sector de la cultura des de l’any 2000, en les interseccions entre art, tecnociència i feminismes. Desenvolupa tasques de comissariat, coordinació de projectes i assessorament. Ha treballat, entre altres, amb Medialab Prado (Madrid), Azkuna Zentroa – Alhóndiga Bilbao, Fundació Daniel i Nina Carasso, CCCB – Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, Centre d’Arts Visuals Jeu de Paume (París), la Gaité Lyrique (París), GenderArtnet (European Cultural Foundation), i Donostia-Sant Sebastià 2016. Capital Europea de la Cultura. Ha estat integrant del Consell Basc de la Cultura (2009-2012) i forma part de l’equip assessor de l’editorial i productora d’art Consonni. Ha comissariat l'exposició «Ciència fricció. Vida entre espècies companyes» al CCCB.

Xavier Rodó

Professor d’investigació ICREA i cap del programa sobre Clima i Salut a l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). Entre el 2008 i el 2013 va ser director fundador de l’Institut Català de Ciències del Clima (IC3), institució pionera en la vinculació de l’estudi de la biosfera i dels comportaments del clima. També ha fet recerca en altres institucions de prestigi mundial, com la Universitat de Princeton o el Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS). Són especialment rellevants les seves aportacions en l’estudi de l’impacte de les variacions del clima en l’evolució i la distribució de malalties infeccioses. A més, ha desenvolupat simulacions d’ecosistemes extrems i ha estudiat la vinculació dels climes extrems i la mortalitat.

Natalia Rosón

Doctoranda en el grup de Microbiologia de l'Institut de Salut Global de Barcelona. Especialitzada en l'àmbit de les resistències antimicrobianes, la seva tasca se centra en la cerca de molècules capaces de revertir els mecanismes de resistència en ceps bacterians d'interès clínic. A Escòcia va treballar analitzant la dispersió de gens de resistència en el medi ambient i l'efecte de l'activitat humana en aquesta dispersió.

Carlota Sáenz de Tejada Granados

Doctora arquitecta i investigadora post doctoral en la Iniciativa de Planificació Urbana, Medi Ambient i Salut de ISGlobal, on lidera la línia de recerca en Habitatge i Salut. És investigadora principal del projecte HABITAS (premiat per l'Ajuntament de Barcelona, 2021-2022) sobre habitatge, salut i qualitat de l'aire interior, i ha participat en diversos projectes nacionals i internacionals sobre entorn residencial, paisatge urbà i periurbà, assentaments informals i desenvolupament urbà sostenible, en els quals ha col·laborat amb institucions com ara la Diputació de Barcelona, les Nacions Unides o l'Organització Mundial de la Salut.

Celia Santos Tapia

Biòloga doctorada en genètica. Actualment, treballa a la Unitat de Cultura Científica (UCC+y) d’ISGlobal com a divulgadora científica en projectes com BiblioLab Ciència, Park(ing)Day Barcelona i la Nit Europea de la Recerca a Catalunya (Researchers’ Night). També és cofundadora de Noies al Lab, una associació que té com a objectiu divulgar ciència i tecnologia amb perspectiva de gènere.

Jaime Serra Palou

Periodista i artista multidisciplinari. Després de treballar durant trenta anys a la redacció de diferents mitjans de referència d’Europa i l’Amèrica Llatina, desborda les convencions periodístiques exhibint les mateixes propostes publicades en premsa i en espais d’art. La seva proposta és tota una paradoxa en fons i forma, en insistir en el subjecte singular mitjançant les dades com a matèria primera i la infografia com la seva eina lògica de representació. És un camí diametralment oposat al convencional, en el qual matèria i eina, de la mà de la tecnologia digital, avancen cap a la substitució de l’ésser per la gràfica de les seves variacions.

Columnista gràfic per a alguns dels principals mitjans d’Espanya, França, l’Argentina, el Brasil i Mèxic, ha sigut creador, director i consultor de departaments d’infografia de nombrosos mitjans d’Europa i l’Amèrica Llatina. La seva obra s’ha exposat en espais de referència d’Amèrica, Europa i Àsia. Entre les nombroses distincions que ha rebut, va ser reconegut per la Society for News Design com l’infografista més influent del món en el període 1992-2012.

Patricia Tarín Carrasco

Doctora en Biodiversitat i Gestió Ambiental, és investigadora postdoctoral en el grup sobre Clima i Salut de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). La seva recerca se centra en l'estudi dels efectes de la contaminació atmosfèrica i el canvi climàtic en la salut humana. En l'actualitat forma part del projecte ArcIce4MedCalRain, l'objectiu del qual consisteix a reduir les incerteses en les previsions futures de pluges.

Marina Tarrús Barberillo

Biotecnòloga, especialitzada en Biologia Molecular i en divulgació científica per mitjà de l’art i la ciència ciutadana. Té experiència en periodisme científic (Vall d'Hebron Institute of Research), escenografia científica (Institut de Ciència i Teatre) i exerceix com a experta en Desenvolupament Sostenible i Biotecnologia (Moviment Ambiental Vojvodina). Ha recollit experiències en aquests camps a Espanya, Països Baixos i Sèrbia, i ha promogut projectes regionals, nacionals i internacionals de participació ciutadana mitjançant la ciència ciutadana i la divulgació científica per mitjà de l'art. Actualment, és tècnica de Divulgació Científica d'ISGlobal, especialitzada en resistències antimicrobianes.

Mònica Ubalde

Mònica Ubalde és biòloga i doctora en Epidemiologia en el camp de la salut pública. Actualment duu a terme la seva recerca en la Iniciativa de Planificació Urbana, Medi Ambient i Salut de l'ISGlobal. Coordina estudis en projectes nacionals i internacionals destinats a avaluar els impactes de les intervencions de planificació urbana en espais públics (espais verds, blaus) i de transport sobre la salut i el benestar, les exposicions ambientals i personals, l'ús de l'espai públic i la cohesió social, tot això amb un enfocament específic en els entorns escolars.

Mixité. Territori, art, comunitat

Associació sense ànim de lucre, dirigida per Marta Carrasco i Sergi Selvas, dedicada a l'urbanisme, la participació, l'arquitectura i la gestió cultural per cercar solucions comunes, col·lectives, consensuades i participades per a la gestió i el desenvolupament sostenible del territori.

Mixité fomenta la cultura i el coneixement a través de la pedagogia urbana i la formació en context, per proporcionar eines a la ciutadania que en permetin l'emancipació. En les accions i processos que desenvolupen, utilitzen la pràctica artística, entre d'altres eines, per fomentar la transferència de coneixement sobre la realitat urbana i territorial. El seu objectiu és adobar el terreny per contribuir a la generació de nous models de governança i promoure la participació plena de la ciutadania en una gestió sostenible del territori, les ciutats i els barris.

Les escoles

Institut Les Aimerigues (Terrassa)

Institut Milà i Fontanals (Raval, Barcelona)

Institut Escola Les Vinyes (Castellbisbal)

Institut Viladomat (Eixample, Barcelona)

Institut Carrasco i Formiguera (Nou Barris, Barcelona)

Institut Eduard Fontseré (L'Hospitalet de Llobregat)

Institut Pau Claris (Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, Barcelona)

Institut Miquel Tarradell (Raval, Barcelona)

Següent

Carta oberta a joves urbanites