Una ciutat saludable

Mediació CCCB

La pandèmia no només ens va recordar el fràgil equilibri dels ecosistemes i la seva interdependència, sinó que també va posar en relleu les fissures de la vida urbana i la necessitat urgent de repensar el model de vida a la ciutat. Amb el 55 % de la població concentrada en zones urbanes, entendre la ciutat com un ecosistema ens permet comprendre com s’interrelacionen la planificació urbana i la contaminació, la biodiversitat i la salut humana, o l’emergència climàtica i l’aparició de malalties. Podem imaginar i dissenyar ciutats capaces de garantir i millorar la salut humana i planetària? Pot la ciutat ser sostenible? Podria la biodiversitat urbana ser la medicina del futur?

En el marc del projecte ALIA hem plantejat a vuit instituts d’educació secundària de l’àrea metropolitana de Barcelona el repte de respondre aquestes preguntes. Per fer-ho i descobrir de quina manera la configuració de la ciutat i el model de vida que se’n deriva es relaciona amb la salut dels seus habitants i del planeta, els estudiants han aprofundit en els programes de recerca de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i han conegut els investigadors que els lideren. Ho han fet en el marc d’ALIA, un projecte del CCCB que promou la “tercera cultura”, és a dir, la comprensió crítica i transversal dels avenços i els dilemes científics i tecnològics.

A través d’un projecte que ha vinculat la biologia i les ciències de la salut amb l’urbanisme, la sociologia i l’ecologia urbanes, entre altres disciplines, i utilitzant diverses tècniques artístiques, els joves han repensat el vincle entre ciutat i salut, imaginant altres ciutats possibles que han plasmat en infografies especulatives. A través d'aquest treball de creació, acompanyat pel col·lectiu Mixité, integrat per una arquitecta i un artista, han intentat explicar el present però també imaginar altres ciutats possibles. Aquesta publicació digital recull part del procés de treball, els projectes resultants, i algunes de les veus que han contribuït a emmarcar alguns dels principals reptes que suposa la vida a la ciutat.

Per dur a terme aquest projecte, el CCCB, Mixité i ISGlobal han desenvolupat una guia que permet abordar aquestes qüestions a l'aula de manera autònoma i que podeu descarregar aquí.

Següent

De la ciència a la societat