Escola en Residència. Una altra aplicació d’ALIA

Mixité. Territori, art, comunitat
Associació sense ànim de lucre, dedicada a l'urbanisme, la participació, l'arquitectura i la gestió cultural

Un projecte educatiu i de mediació amb els habitants del barri del Raval que interpel·la el model de ciutat, els representants polítics, els actors econòmics, els agents socials i culturals i el conjunt de ciutadania, no pot obviar la veu dels joves.

ALIA ha esdevingut el programa base des del qual plantejar el segon semestre d’Escola en Residència, per al qual hem desenvolupat un programa que ha tingut en compte els interessos, motivacions i desitjos dels joves del barri, a la vegada que oferia eines bàsiques d’anàlisi que els permetien fer una diagnosi del nostre model de ciutat i gestió territorial, imaginar intervencions urbanes, transformacions socials, mediambientals i culturals, i vincular-les a iniciatives promogudes pel Pla de Barris de Barcelona.

Les 23 sessions assignades al programa entre els mesos de gener i maig van suposar una oportunitat per plantejar una altra manera de posar en pràctica els materials produïts per ALIA. Així, en comptes de treballar per reptes, ens vam proposar abordar la complexitat de la relació entre ciutat i salut des de l’aproximació multiescalar: partint de l’habitació i passant per l’escola, el barri, la ciutat i la regió, i acabant pel món.

D’aquesta manera, vam aplicar els recursos i les activitats plantejats a ALIA de manera combinada, fet que permetia abordar més d’un repte alhora. El propòsit final del programa era entendre que el model de ciutat i territori està connectat i que només és possible treballar sobre la salut, la inclusió i la sostenibilitat en la dimensió urbana entenent les relacions interdependents que existeixen entre l’urbanisme, els sistemes de producció i consum o la xarxa de transports, entre altres qüestions. Per abordar tot això, vam partir dels nostres espais íntims i familiars, essent conscients dels hàbits quotidians i de com habitem l’espai que ens és propi, per després obrir-nos al món i reflexionar sobre allò que ens afecta individualment i col·lectivament, i els canvis que voldríem dur-hi a terme. Ens vam obrir a l’escola i al seu entorn: el barri, la ciutat i la resta del territori i el planeta.

Escola en Residència permet sortir de l’aula i entrar en un nou espai on connectem i ens relacionem amb els altres. Ens organitzem per esdevenir un cos pensant que ens permet abordar conceptes complexos i reformular-ne les bases per proposar alternatives. Introduïm conceptes des de la quotidianitat, connectats amb la realitat dels joves, per després relacionar-los amb altres àmbits del coneixement que ens permeten aprofundir en els continguts. Aquest treball s’expressa a partir de la creativitat i de la pràctica artística, mitjançant tècniques o pràctiques com el dibuix, la fotografia o la performance, i ens permet no només analitzar contextos, sinó també expressar-nos de maneres imaginatives i innovadores.

El treball amb els joves de l’Institut Miquel Tarradell ha sigut intens i apassionant. Una experiència plena d’afecte que ens serveix per explorar altres maneres d’entendre  i les cures quan parlem de ciutat i salut planetària. Al llarg d’aquesta proposta ens hem trobat amb uns joves oberts, transparents, directes i clars que no volen perpetuar aquest model de ciutat: el volen canviar. I tenen clar que només poden fer-ho amb aliances, connectant àmbits i agents. Tot està connectat, els dèiem. Ells mateixos lluiten contra la desafecció i la desmotivació perquè saben que només amb voluntat es poden canviar les coses. ALIA i Escola en Residència han estat una experiència que els ha fet qüestionar el barri, l’escola, la ciutat i el món que habitem.


* El Pla dels Barris és un programa de l’Ajuntament de Barcelona amb múltiples objectius en els àmbits de l’educació i la salut pública, els drets socials, l’equitat de gènere i l’acció comunitària, l’habitatge, l’ocupació, l’impuls econòmic i l’economia social, l’espai públic i l’accessibilitat, la sostenibilitat ambiental i l’emergència climàtica. El Pla de Barris ha sigut l’àmbit sobre el qual s’ha executat aquesta edició d’Escola en Residència.

Següent

De l’habitació al món. Transformem el barri del Raval en un espai més saludable, inclusiu i sostenible