Què és una ciutat resilient?

Institut Viladomat
Eixample, Barcelona

La pandèmia de COVID-19 ens ha interpel·lat sobre el lloc on vivim

Amb l’escalfament global, poden aparèixer noves malalties transmissibles a causa del desgel del permagel i la possibilitat de trobar paleovirus que suposarien una amenaça per a la població. L’escalfament global afavoreix la formació de tempestes tropicals en tot el planeta. Les persones conquereixen nous terrenys, alterant la biodiversitat, i provoquen desplaçaments dels animals salvatges, que poden ser portadors de patògens potencialment infecciosos (malalties zoonòtiques).

Hem llegit articles especialitzats sobre com les ciutats han de conviure amb l’emergència climàtica i sanitària. També sobre les accions promogudes pels arquitectes per fer les ciutats més amables, verdes i habitables, i sobre els refugis climàtics i els seus beneficis.

La nostra ciutat resilient afegiria grans extensions d’espais verds, reduiria el transport privat per mitigar el consum energètic i faria edificis autosuficients.

Les zones verdes aporten tranquil·litat; el verd fa que la ciutat no absorbeixi tanta temperatura. Quan les plantes transpiren deixen anar vapor, fet que afavoreix les pluges; a més, fixen el carboni, aporten oxigen i les seves arrels fixen el sòl.

Per a conscienciar la població i mostrar la proposta d’una Barcelona resilient, hem creat dues infografies: una analitza les dades de la investigació i l’altra les utilitza per especular sobre els canvis que calen en les ciutats del futur.

Següent

La resistència als antibiòtics i la ciutat