El nostre pati ideal. Anàlisi i proposta de transformació dels espais exteriors de l’Institut Eduard Fontseré

Institut Eduard Fontseré
L’Hospitalet de Llobregat

En el context del canvi climàtic, de la importància de la salut planetària i del benestar físic i mental, hem estudiat com són les zones externes on passem l’estona d’esbarjo.

Al nostre institut hi ha dos espais exteriors: un porxo que no és gaire gran ni bonic i on tampoc hi ha lloc per seure; i el pati, que no és ni molt petit ni molt gran, i que té grades i una pista amb dues porteries de futbol i quatre cistelles de bàsquet. A l’estiu hi fa molta calor i ens atabalem molt, i a l’hivern hi fa massa fred. Hi hauria d’haver un punt mig de la temperatura per tal que tots hi estiguem a gust. Un altre problema és que no hi ha activitats que es puguin fer al pati o al porxo, a part de jugar amb la pilota. La gent que no vol jugar-hi es queda parlant o passejant pel pati perquè no té res a fer.

Per tot plegat, la majoria d’alumnat no ens sentim gaire còmodes al pati. Pensem que s’hi haurien de fer diversos canvis. Tenint en compte la informació anterior, arribem a la pregunta següent: com podem transformar els espais exteriors? Volem millorar el nostre benestar, per salut i per la nostra comoditat, a través de la natura, el confort tèrmic, les activitats i les infraestructures del pati.

Els canvis que hem proposat tenen en compte aquests aspectes. Inicialment, hem pensat en bancs i taules, màrfegues a les grades per seure i una cosa que és pur desig: una cafeteria per a les persones que no portin menjar. També vam pensar en les persones que poden tenir alguna diversitat funcional, per exemple les que han d’anar en cadira de rodes o les persones amb ceguesa, i volem posar rampes a totes les escales i fer altres adaptacions a l’institut. Sobre les activitats, pensem que al pati se’n poden fer d’altres, en comptes de jugar a futbol tots els dies. Al porxo hi volem jocs de taula, per a les persones a qui els agrada jugar-hi, i reservar un lloc que només sigui per a les persones que volen parlar, llegir i estar tranquil·les. Finalment, pensem que incorporar-hi natura, posant més arbres, arbustos i flors, milloraria el confort tèrmic del pati.

Tots aquests canvis suposaran una millora positiva tant per a la nostra salut psicològica com física. I, a més, tindran un efecte en l’entorn de l’institut: per exemple, tenir més vegetació disminueix la quantitat de diòxid de carboni a l’ambient i la gent respiraria un aire més saludable.

Aquest és el pati que volem aconseguir i pel que lluitarem!!!

Següent

Transformar el pati