Activitat

Xerrades

EXPOSICIÓ EL D_EFECTE BARROC. Polítiques de la imatge hispana

Adreçat especialment a grups d’ESO i Batxillerat

 

EXPOSICIÓ

La hispanitat ha simbolitzat el marc comú i homogeni entre Espanya i l’Amèrica Llatina. Però, qui ha construït aquest mite? I quines estratègies l’han fet perdurar al llarg dels segles i a través de múltiples règims, ideologies i governs? Aquesta exposició vol desgranar la relació entre el mite hispà i la seva principal estratègia de supervivència: el barroc.

L’exposició, a partir d’exemples d’Espanya, Mèxic, el Perú i Xile, aborda aquestes qüestions des de la creació visual contemporània, una de les principals hereves d’aquest relat. A través de cinema, vídeo, documental, animació i instal•lació, la mostra ens fa reflexionar sobre les relacions entre cultura i poder, així com sobre el caràcter estratègic de qualsevol representació identitària.


VISITA COMENTADA PER A GRUPS

La visita que us proposem per als grups escolars té dos ingredients bàsics: una breu presentació dels diferents apartats de l’exposició i un treball específic d’interpretació i diàleg al voltant d’una selecció de peces i d’instal·lacions audiovisuals contemporànies. L’objectiu és donar eines a l’alumne per establir una relació crítica i reflexiva amb les imatges en el seu context quotidià i mostrar com, en el cas concret del mite hispà, les polítiques de la imatge han jugat un paper essencial.


XERRADES PER A GRUPS

L’objectiu de les xerrades és ajudar als joves a reflexionar sobre com es construeix la identitat d’un país i les relacions entre l’Estat Espanyol amb Amèrica Llatina. Pretenem potenciar l’esperit crític dels joves envers els temes de la identitat i que tinguin una visió àmplia sobre com s’han construït els estats i les relacions entre els estats. Els ponents s’han compromès a adaptar el seu discurs als diferents nivells escolars.


PROGRAMA


Dimecres 19 i dijous 20 de gener, a les 10h


Tenim una identitat comuna, els argentins i els catalans? O no?
Patricia Gabancho, periodista i escriptora argentino-catalana

Va estudiar llengua catalana al casal català de Buenos Aires i després es trasllada a Catalunya per comprendre una nació sense Estat. Col•labora en diversos mitjans de premsa i ràdio, i ha publicat diversos llibres. Amb l'assaig Crònica de la independència, fou l'autor català de no ficció que més llibres va vendre el Sant Jordi 09.


Dimecres 26 i dijous 27 de gener, a les 10h

Paper d’Espanya en els països d’Amèrica Llatina
Esther Barbé, catedràtica de Relacions Internacionals de la UAB

És coordinadora del programa d’investigació del IBEI Seguretat, Poder i Multilateralisme en un Món Globalitzat. És membre del Observatorio de Política Exterior Española OPEX, així com coordinadora del Grup d’Investigació Consolidat “Observatori de Política Exterior”.


Dimecres 2 i dijous 3 de febrer, a les 10h

D’on ve la identitat nacional? Construcció dels estats i les identitats
Joan Subirats, Catedràtic de Ciència Política a la UAB

Ha estat director de l'Institut de Govern i Polítiques Públiques des de la seva creació fins el 2009. Actualment és responsable del Programa de Doctorat de l’IGOP. Especialista en polítiques públiques i en temes de gestió i innovació democràtica. Col·labora habitualment a diversos mitjans de comunicació.


Presentació per a mestres i professors:


Dijous, 18 de novembre, a les 18h, us convidem a la visita a l’exposició.
Aquesta activitat és gratuïta, però cal reservar trucant al telèfon del Servei Educatiu: 93 306 41 35 o a l’adreça electrònica: [email protected]