Activitat

Dilluns 15 Març, 18:00

Presentació del llibre "Llibertat i govern: republicanisme" de Philip Pettit

La presentació anirà a càrrec del propi autor.

 

Llibertat i govern: republicanisme



El politòleg i filòsof irlandès Philip Pettit exposa en aquesta obra el seu concepte de republicanisme en¬tès com a teoria que recull la tradició de filòsofs de l’antiguitat com ara Plató i que s’enriqueix amb les aportacions de pensadors de la Il·lustració com ara Hobbes i Rousseau i amb el llegat de les noves democràcies sorgides a finals del segle XX.

Pettit expressa la necessitat d’aconseguir una llibertat plena i de lluitar contra qualsevol tipus de dominació, ja sigui d’una persona sobre una altra, d’una classe social sobre una altra o d’un poble sobre un altre. I és per això que advoca per arribar a una situació de no-dominació, un concepte que considera com un ideal polític essencial i que contrasta amb la concepció de la llibertat com a no-interferència pròpia del liberalisme.

Segons Pettit, aquesta llibertat implica una concepció de la democràcia en què els ciutadans han de deixar de consentir per posar-se a qüestionar. En aquest sentit, per l’autor és fonamental que el poble sempre pugui posar en qüestió qualsevol mesura que porti a terme el govern. La societat ha de mantenir una contínua vigilància, diu Pettit, i això constitueix el preu de la llibertat republicana.


Una obra que resumeix de forma exhaustiva i didàctica tots els orígens i els fonaments de la teoria republicanista.



Philip Pettit


Nascut a Irlanda el 1945 va ser durant molts anys professor de Teoria Social i Política a la Research School of Social Sciences de l’Australian National University, a Canberra, i de Filosofia a la Columbia University de Nova York. Actualment és catedràtic Laurence Rockefeller de Ciències Polítiques i Valors Humans a la Universitat de Princeton. Entre els seus llibres val la pena destacar A Theory of Freedom: From Psychology to the Politics of Agency (2001), The Common Mind: An Essay on Psychology, Society and Politics (1993) i Not Just Deserts: A Republican Theory of Criminal Justice (1990, amb John Braithwaite).


 

Crèdits

Organitza
Generalitat de Catalunya