Activitat

17:00 h – 20:00 h

Periodisme de dades. Sessió de treball (IV)

Les dades per avaluar i mapar

En aquesta sessió s’explicarà el treball amb dades des de diferents perspectives. D’una banda, en la presentació de casos, tindrem l’oportunitat de saber com s’avaluen les polítiques públiques i debatrem si els resultats compensen el temps i la despesa invertida. També aprendrem com es combinen l’ajuda europea i la recerca de beneficis de les multinacionals petrolieres a Kenya. A la segona part, s’impartirà un taller de visualització de dades amb Visual, una eina de l’Idescat que pot facilitar molt la feina al periodista.

17.00-18.00 h // PRESENTACIÓ DE CASOS: «Ivàlua: Avaluant l’impacte de les polítiques públiques», amb David Casado i Federico Todeschini i «Land Quest: les relacions entre cooperació i multinacionals a Kenya», amb Eduard Martín Borregón.

Ivàlua (Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques) és un consorci públic que té com a missió promoure l’avaluació de les polítiques públiques i els programes del tercer sector per millorar-ne el disseny i l’efectivitat. Ha participat en l’avaluació de les polítiques actives del Servei d’Ocupació de Catalunya i l’avaluació dels plans del Departament d’Educació.

A través del periodisme de dades, es poden mapar els fluxos de diners del sector privat i de la cooperació, cosa que ajuda a visualitzar la relació entre persones, dades i polítiques de desenvolupament. El projecte d’investigació Land Quest explica la dinàmica a Kenya, un país on s’enfronten dos interessos: l’ajuda europea i la recerca de beneficis de les grans multinacionals del petroli. 

18.15-20.00 h // Taller «Visual: la solució de visualització de dades de l’Idescat», amb Xavier Badosa (IdesCat).

Visual és la solució de codi lliure desenvolupada per l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) per complementar amb gràfics i mapes les seves taules de resultats estadístics. La sessió en descriurà les característiques principals i mostrarà com instal•lar aquesta solució i utilitzar-la amb dades estadístiques reals.