Activitat

Diumenge 10 Març, 18:00

Integral Peter Kubelka

Imatges contra direcció

Creador d'una obra curta, sis films (al voltant de 50 minuts) en més de quatre dècades, i única, Peter Kubelka passa per ser la figura més influent de l'experimental europeu de la segona meitat de segle. Va realitzar en aquest àmbit una revolució comparable a la de Schoenberg en la música amb la seva postulació d'un "cine mètric" que tindria un importància fonamental en la constitució de les posteriors corrents formals i del film estructural. El procés d'essencialització seguit al llarg de la seva obra el portaria a reduir Arnulf Rainer a les components fílmiques mínimes, l'alternància rítmica de fotogrames blancs i negres, en una concreció paral·lela a la del quadrat blanc de Malevitch en l'àmbit plàstic. La seva forma de cine radical i pura, allunyada del visual i de l'il·lusionisme, en la que estableix un contacte brut, físic amb el material, es caracteritza per un acostament molt rigurós, fortament estructurat al fotograma i al so, tot i que allunyat de tot esperit de sistema.


PETER KUBELKA, PER UN CINE SUBLIM

Peter Kubelka es va arriscar quan tot just començava, l'any 1954, a imposar la seva concepció del cinema com a forma d'art, fet que el portaria a ser exclòs per la societat benpensant vienesa al llarg de diversos anys fins que va marxar a Amèrica el 1966... Kubelka va aprofitar per relacionar-se amb els artistes de l'avantguarda vienesa, els seus veritables iguals més que no pas els cineastes comercials pels quals habitualment no sent sinó menyspreu. Immediatament, ja des del seu primer film Mosaik Im Vertrauen, que va acabar el 1955, Kubelka situa les seves obres en el camp d'influència de l'art, i realitza sis films d'una sobrietat poc corrent que dóna a cadascun d'ells un lloc sencer -place entière*/importància completa- a la història de l'art i del cinema.


1a Part
Mosaik im Vertrauen
,
1954-1955, 16'
Adebar, 1956-1957, 1' 9'' (1.664 fotogrames)
Schwechater, 1957-1958, 1' (1.440 fotogrames)
Arnulf Rainer, 1958-1960, 6' 24'' (9.216 fotogrames)
Unsere Afrikareise, 1961-1966, 12' 30''
Pause!, 1975-1977, 12' 30''

2a Part
Atenent a les indicacions del cineasta per a la projecció de la seva obra, es realitzarà un segon passi de l'integral.

Participants
Director:
Peter Kubelka
Temes
El present continu, L'espectre electromagnètic, Ciència Oberta, Partícula Psi, Art Ara, Factor Eco, Cultura Emergent, Ciberesfera, Nou Activisme
Espai CCCB
Auditori
Material addicional
Programa (67.9 KB)
Enllaços
Web Xcèntric