Activitat

ARXIU CCCB - Món. Una visió cosmopolita


 

 

Món. Una visió cosmopolita és la segona edició de l'Arxiu CCCB i presenta tots els materials del fons del CCCB relatius al cosmopolitisme i a la reflexió sobre la pluralitat cultural del món d'avui. Amb aquesta segona edició, presentem també l'ARXIU KOSMOPOLIS, on es podran consultar tots els materials relacionats amb les diferents edicions d'aquesta Festa Internacional de la Literatura.


A més, a l'ARXIU CCCB s'hi poden consultar els materials de l'edició anterior, Els temps paradoxals (20 de gener - 14 de setembre de 2008).


L'ARXIU CCCB és un arxiu temàtic multimèdia que posa a l'abast del públic el fons creat pel CCCB al llarg dels seus anys d'activitat. Aquest fons s'ofereix a través de diferents presentacions temàtiques periòdiques que resumeixen les preocupacions que han marcat i singularitzat la trajectòria d'aquest centre des dels seus inicis.


A l'ARXIU CCCB s'hi poden consultar els programes de les activitats realitzades al CCCB i es poden visualitzar els materials audiovisuals de debats, conferències i exposicions, juntament amb els reportatges fotogràfics de totes aquestes activitats. També s'hi poden consultar els dossiers i catàlegs d'exposicions, publicacions de jornades i conferències i llibres dels principals autors que han passat pel CCCB.



MÓN. UNA VISIÓ COSMOPOLITA
presenta un ampli fons de materials del CCCB:


- 50 exposicions
- 700 conferències i actuacions
- 250 audiovisuals
- 800 biografies d'autors invitats
- 260 reportatges fotogràfics
- 90 publicacions pròpies


A la vegada, s'hi troben exposats nous materials audiovisuals creats expressament per aquesta mostra:



- «COSMOPOLITISMES». Un interactiu que recull les intervencions de diferents intel·lectuals que han visitat el CCCB i ens han donat la seva opinió sobre la viabilitat de formular uns valors universals en el món d'avui.


Algunes de les persones entrevistades són Gilles Lipovetsky, Gianni Vattimo, John Gray, Dipesh Chakrabarty, Naomi Klein, Eric Hobsbawm, Ian Buruma, Lisa Appiganesi, Jorge Semprún, Terry Eagleton, Judith Butler, Jordi Llovet, Kwame Anthony Appiah i Fred Halliday.


- «PROJECTE DIÒGENES» . Una peça poètica i visual que reflexiona sobre l'origen i l'esdevenidor del concepte de «cosmopolitisme», formulat per primera vegada pel filòsof grec Diògenes el Vell. L'audiovisual pren com a punt de partida la pintura L'Escola d'Atenes, de Raffaello Sanzio, per revisar l'evolució d'aquest concepte des de la filosofia clàssica.

- «UN SOL MÓN». Un mapa del món que es transforma i es deforma segons algunes de les tensions que avui divideixen el conjunt de la humanitat: les desigualtats econòmiques, el creixement demogràfic o les fronteres. Aquesta projecció es realitza sobre un fons format pels noms de les persones que han col·laborat amb el CCCB al llarg del temps.


A més, Món. Una visió cosmopolita inclourà una interfície de consulta de materials destacats, on l'usuari hi trobarà una selecció temàtica, que canviarà periòdicament, del fons de l'Arxiu CCCB. Aprofitant qüestions d'actualitat política, social i cultural, o els mateixos temes plantejats en les activitats del CCCB, en aquest punt de consulta sortiran a la llum alguns dels materials més valuosos de l'Arxiu CCCB.


Temes previstos:


- 60 aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans (novembre-desembre 2008).


- Altres geografies 1: Orient (gener-febrer 2009, coincidint amb l'exposició «A la ciutat xinesa»)


- Altres geografies 2: Àfrica (març-abril 2009, coincidint amb l'exposició «Bamako 07. La ciutat i més enllà»)


- Especial El Raval (abril-maig 2009)




ALTRES ARXIUS TEMÀTICS - Amb el temps, l'ARXIU CCCB englobarà la totalitat del fons creat en les activitats del Centre i inclourà els arxius temàtics dedicats a activitats específiques: Arxiu Xcèntric i Urban.